Peygamber efendimiz Muhammed Mustafa ( S.a.v ) döneminde mescitlerin kullanım amacı sadece namaz kılmak için değil bir çok alternatif faaliyetler de yürütülmekteydi. Tabi günümüz de mescitler sadece namaz kılmaz ve hutbe dinlemek olarak anlaşılmak olduğundan gerçek önemini anlamakta zorlaşıyor, oysa ki mescitlerin Peygamber efendimiz Muhammed Mustafa ( S.a.v ) döneminde ki kullanımı oldukça etkili ve sosyal yönleri ile de göz önündeydi.
Bir çok örnekle bunu açıklamaya çalışacağız. Öncelikle mescit günümüz ismiyle camiiler bütün Müslümanların günde 5 kez ziyaret ettikleri yer olduğundan sıklıkla buluştukları ve ibadetlerini birlikte yaptıkları yerdi. Daha sonralar da ise ibadet dışında Müslümanların yaşadıkları sorunların çözümü ve alternatif önerilerle çözümler de burada yapılırdı. Hatta önemli kararların alındığı toplantıların yapıldığı gizli saklı yerler değil mescitti.
Ayrıca devlet işleri buradan yürütülüyor, dışarından yada başka ülkelerden gelen elçiler buradan ağırlanıyor ve karşılanıyordu. Mescitlerin kullanım alanları oldukça genişti. Bu nedenle de mescit bütünlüğün ifadesi olarak ifade edilmesi doğru olanıdır.
Tabi o dönemde Müslümanların sayıca azlıkları bir mescitte bunların yapılmasına olanak tanımaktaydı, zamanla Müslümanların çoğalmasıyla birlikte yine mescit mantığın da farklı yerler inşa edilmiş ve burada gerekli adımlar atılmıştır.
Mescidin en net anlatımı:
Mescit, Müslümanların günde beş vakit buluştukları ve birlikte ibadet ettikleri yerdi. Müslümanlarla ilgili önemli kararlar burada alınır, insanların şikayetleri burada dinlenir ve çözüme kavuşturulurdu. Dışarıdan gelen elçiler de burada kabul edilirdi. Buradan ihtiyaç sahiplerine yardım yapılır, eğitim faaliyetleri de burada yürütülürdü. Daha sonraları, Müslümanların sayısı çoğaldıkça mescit, bütün bu çalışmalar için yetersiz kalmış, her bir iş için ayrı ayrı binalar kurulmuştur.
Peygamberimiz ( S.a.v ) döneminde mescit nasıl kullanılırdı? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Sabah namazı en son kaça kadar kılınır? 02 Mart 2020
Deprem ve doğal afetler neden olur?Allah neden uyarıyor! 28 Eylül 2019
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
İman ve Kuran İslami haber Kaynağı - Tüm Hakları Saklıdır