Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

İslam’da bilginin kaynakları özet ve slayt

Ana Sayfa » İslami Cevaplar » İslam’da bilginin kaynakları özet ve slayt
İslam’da bilginin kaynakları özet ve slayt

İslam dininde bilginin kaynakları konusu için tek tek ve madde madde açıklama yaparak sizlere açıklamaya çalışacağız. İslam’da doğru bilginin kaynakları Akıl, Vahiy ve Duyular olarak sıralanmaktadır. Buna göre doğru bilgi kaynağı olarak Aklın önemi, Vahiy ve duyuların önemi ile ilgili sizlere doğru bilgi olarak bir içerik hazırladık. İslam’da bilginin kaynakları özet ve slayt

Kuran-ı Kerim ışığında doğru bilgi kavramlarını incelemeye başlayalım. Öncelikle bilginin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.İslam’da bilginin kaynakları özet ve slayt

Bilgi ( Doğru bilgi ) nedir?

İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bir bütün olarak ele alınmasıdır.Bu olgu, gerçek ve ilkelerin insan aklı tarafından kavranabilmesi için bazı süreçlerden geçmeleri gerekir. Çevreden elde edilen verilerin akıl tarafından bilgi haline getirilmesi yolculuğunda ona vahiy ve duyular da eşlik eder.

Kuran-ı Kerime göre Doğru bilgi kaynakları

  • Akıl
  • Vahiy
  • Duyular
İslam'da bilginin kaynakları özet ve slayt

Akıl ( İslam’da aklın önemi )

Akıl Kuran-ı kerimde defalarca zikredilerek Müslümanlar uyarılmıştır. Özellikle “akıl etmez misiniz?” gibi dikkat çekici uyarılar defalarca geçerken aklın ne kadar önemli olduğu vurgusu da gözlerden kaçmamaktadır.

İnsan oğlu, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesiyle de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur.

İslam dini, akla büyük önem verir. Kur’an’da birçok ayette, “Akıl etmez misiniz?”, “Düşünmez misiniz?” şeklinde uyarılar vardır. İslam inancında insanın yaptıklarından sorumlu tutulması için aklını kullanabilir bir durumda olması gerekir.İslam dininde doğru bilginin kaynakları

Vahiy ( İslam’da bilginin kaynaklarını belirtiniz? )

Yüce Allah’ın (c.c.), buyruklarını peygamberlere iletmesine vahiy denir. Vahiy, İslam dinine göre insanın bilgi kaynaklarından biridir. Tarih boyunca peygamberler, Yüce Allah’ın (c.c.) ilahî vahyini insanlara bildirmekle görevlendirilmişlerdir. Bu bağlamda sünnet de bilgi kaynaklarındandır.

Özellikle Allah’ın varlığı ve birliği, meleklerin ve cinlerin varlığı, cennet ve cehennem gibi metafizik kavramlar vahiyle öğrenilir. Ayrıca görev ve sorumluluklarımızın neler olduğu vahiy tarafından bildirilir. İslam dinine göre, akılla vahiy çatışmaz. Çatışır gibi görülen durumlarda aklın vahyi açıklamada yetersiz olduğu düşünülür.

İslam'da bilginin kaynakları özet ve slayt

Duyular ( Selim Duyular )

İslam dinin kaynaklarından biri de “selim duyular”dır. İnsan, duyuları aracılığıyla dış dünyadan veriler alır ve aklıyla bu verileri anlamlandırır. Görme, işitme, tatma, koklama ve dokunma duyuları insanın dışarıya açılan pencerelerdir. İnsan, doğduğu andan itibaren duyuları vasıtasıyla edindiği bilgileri kullanır, hayatını bu bilgiler ışığında şekillendirir.

İnsan, vahyin ve aklın ışığında duyu organlarıyla birçok konuda bilgi sahibi olabilir. Bunlarla dünya üzerindeki güzellikleri, Allah’ın yaratmasının sonuçlarını, evrendeki düzenin işleyişini görebilir ve anlayabilir.

İslam’da bilginin kaynakları özet ve slayt - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Müslümanın aynası Peygamberimiz olmalıyken; Kuran’a ve Hadislere göre Cinler ve özellikleri 2017 sigara yasağı düzenlemesi Peygamber, Nebi, Elçi, Resul ve Mucize kavramlarının anlamı ve araştırma Ömer Bin Hattap ( Hz. Ömer ) Hayatı Suriye’de savaş çocuğu olmak

FACEBOOK'TA BİZ

TemaFabrika

Hoşgeldiniz

İman ve Kuran İslami haber Kaynağı - Tüm Hakları Saklıdır